WAT IS TAI CHI CHUAN OF TAIJIQUAN
Tai chi chuan is een eeuwenoude Chinese bewegings- en krijgskunst die gebaseerd is op principes uit het Taoïsme, zoals yin en yang en hun wisselwerking, Lao Zi’s Tao Te Tjing en de I-Tjing (Het Boek der Veranderingen).
Taijiquan betekent letterlijk: ultieme beste vuist (vechtkunst) De term tai chi of tai ji wil in de Chinese filosofie zoveel zeggen als ‘verheven, ‘meest verheerlijkte’ of ‘ultiem’. Chuan of quan betekent ‘vuist’. Tai chi chuan of taijiquan is een combinatie van eeuwenoude ontspannings- en gezondheidstechnieken, zoals soepelheids- en ademhalingsoefeningen en ook meditatieve trainingen en aanvals- en verdedigingstechnieken. Hieruit is een zeer efficiënte vecht- en gezondheidskunst gegroeid. De bewegingen van deze bewegingskunst zijn dus gevechtshandelingen die naast bovengenoemde principes ook gebaseerd zijn op de Traditional Chinese Medicine (TCM) en de oosterse leer van meridianen en drukpunten.
Tai chi chuan wordt met (langzame) vloeiende, cirkelvormige bewegingen vanuit de onderste dantian (buik) zeer ontspannen uitgevoerd. Daaraan ontlenen de tai chi-bewegingen hun kracht en snelheid. De opeenvolgende bewegingen die steeds in een vaste volgorde worden uitgevoerd noemt men “De Vorm”. Het helemaal doorlopen van een vorm kan enkele tot ruim 20 minuten duren. De bewegingen van de vormen hebben dichterlijke namen zoals ‘witte kraanvogel spreidt zijn vleugels of ‘scheid de manen van het wilde paard’.
GEZONDHEIDSEFFECTEN EN VOORDELEN DOOR TAI CHI CHUAN
De vele gezondheidseffecten van Taijiquan krijgen steeds meer bekendheid in onze westerse wereld. De laatste jaren wordt hier ook wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Door het stimuleren van de energiestromen in het lichaam bij Taijiquan neemt de kracht en vitaliteit van het lichaam toe. We leren ons te concentreren op de bewegingen en zo kunnen we geleidelijk alle spanningen in ons lichaam loslaten. Een welkome afwisseling in het drukke, soms stressvolle leven van alledag. Met de bewegingen van Tai Chi Chuan wordt Je lichaam zacht en grondig geoefend op meerdere niveau’s. Hierdoor worden je emoties gekalmeerd en je geest teruggebracht naar een kalme, vreedzame staat. Het vermogen om jezelf in innerlijke harmonie en balans te brengen wordt geoefend door middel van de ontspannen en bewuste bewegingen van Taijiquan. Kort gezegd, Taijiquan brengt lichaam en geest in balans en verbeterd daarmee het natuurlijk functioneren.
1.Tai Chi Chuan geeft levensenergie. De Chi of levensenergie kan vrij door het lichaam stromen en energieblokkades opheffen.
2. Zeer goed voor de bloedsomloop en het hart, de spieren, je ademhalingssysteem, spijsvertering, alle organen en het zenuwstelsel. Hiermee bescherm je jezelf tegen ziekten. In deze tijd met COVID 19 geen overbodige luxe.
3. Door de rechtop staande houdingen bij Tai Chi worden je spieren steviger en wordt verlies van spiermassa voorkomen. De stimulatie van de botopbouw helpt osteoporose te voorkomen.
4. Betere lichaamshouding en meer ontspannen spieren, zorgen voor minder spierpijnen en minder migraineklachten.
5. Bevordering van de werking van het ademhalingssysteem en het cardiovasculaire systeem. Verlaging van de bloeddruk.
6. Soepele, stabiele gewrichten en beter evenwicht geven minder blessures en zijn een bescherming tegen vallen.
7. Betere werking van de hersenen door extra zuurstof toevoer geeft verbetering van het geheugen en concentratie.
8. Lichamelijk en geestelijk evenwicht. Uitstekende gezondheid, vitaliteit en een heldere geest. Meer levensplezier en een positievere houding tegenover het leven. Meer zelfvertrouwen, minder risico op angstgevoelens en beter omgaan met situaties op het werk of privéspanningen. Recente studie van o.a. de Massey universiteit, Nieuw Zeeland, heeft aangetoond dat beoefenen van Tai Chi symptomen van depressie kan verminderen.
ZELFVERDEDIGING EN TAI CHI PRINCIPES
Twee zeer belangrijke principes bij tai chi chuan als zelfverdediging is ‘zachtheid’ en het ‘meegaan met de beweging’. Deze principes zijn zeer belangrijk voor de balansverstoring van de tegenstander. Zachtheid is noodzakelijk om in de beweging van de tegenstander mee te gaan om deze te kunnen neutraliseren. De kracht of energie die de aanvaller gebruikt, wordt zodanig door de verdediger opgevangen dat deze kracht/energie als het ware teruggegeven wordt en zo tegen de aanvaller wordt gebruikt. Het behouden van het eigen evenwicht of centrum is van groot belang. Naast zachtheid zijn andere tai chi principes ook van essentieel belang : ontspanning, alertheid, opgerichtheid, in je structuur staan, bewegen vanuit je onderste dantian (buik), in je centrum zijn.
De oorsprong van Tai Chi Chuan
Deze ligt in de Ming-dynastie, de periode van 1368-1644. Het verhaal gaat dat de bron van tai chi chuan of taijiquan vaak wordt toegeschreven aan Chang San-Feng , een mythische Taoïstische monnik, die in de 14e eeuw leefde.
Filosofie
Vanuit de Chinese filosofie ben je lichamelijk en geestelijk gezond als Yin (de aardse, vrouwelijke energie) en Yang (de hemelse, mannelijke energie), volkomen met elkaar in balans zijn. Yin en Yang zijn de twee tegengestelde krachten die het leven bepalen. Het zijn tegenstellingen die elkaar nodig hebben en elkaar aanvullen. Het ene kan niet zonder het andere.
Stijlen Tai Chi Chuan
Elke stijl heeft zijn eigen, unieke vormen, die worden overgedragen van leraar op leerling. Leraren voegen aan de stijlen hun eigen ervaringen, vaardigheid en kennis toe, waardoor er weer substijlen ontstaan. We onderscheiden vijf hoofdstijlen, die elk genoemd zijn naar de Chinese familie waaruit de stijl is ontstaan:
- Chen-stijl van Chen Wangting (1580-1660)
- Yangstijl van Yang Luchan (1799-1872)
- Wu Hao-stijl van Wu Yuxiang (1834-1880)
- Wu-stijl van Wu Quanyou (1834-1902) en zijn zoon Wu JianQuan (1870-1942)
- Sun-stijl van Sun Lutang (1861-1932)
De Yang- en de Wu-stijl worden voornamelijk relatief langzaam uitgevoerd en zijn zo wat meer verinnerlijkt, terwijl in de Chen-stijl het martiale karakter veel zichtbaarder aanwezig is, daar deze stijl ook explosieve momenten in zich heeft.